Blogger Backgrounds

.:pengunjung GADIS:.

About Me

My photo
dunia q bicara q....andai ada yang tersinggung sila bawa diri sendiri...tiada paksaan yntuk membaca malah untuk membuka blog picisan ini...bagi yang memahami alhamdulillah kata2 nasihat dari kalian xpenah ditolak..apa yang buruk datang dari diri q sendiri,mana yang bagus itu datangnya dari nya...

Pages

.:TABUNG OPERATION GADIS:.

.:kawan2 GADIS:.

Monday, 19 September 2011

.: tips untuk kurus :.

cOretan gadis kepastian

assalamualaikum semua n salam sejahtera


raya dah abis kew uolsss....open house open house dah abis kew ?? kew ada ag list yang nak kena pergi 2....owhh kalau ada lagi sure la korang 2 3 kali juga pikir nak pergi kew x nak pergi kew x....kenapa jadi macam 2???




sebabnya takot over mamam...haha betol x??macam aq juga..hari nie politeknik kota bharu aq ada buat jamuan hari raya untuk pelajar dan staf..nie pown tengah memikir nak pergi kew x...haha padahal aq dok tunggu nak jadi orang first..haha gila keji an..nak makan jew kerja aq...


tapii.......


jangan la melahap ye kekawan..kang pergi baju longgar2 jew skalinya balik sendat2 sudah....malu wei....


meh aq nak kongsi tips2 nak kecikkan apa yang patut..aq pown xterer sangat tapi aq cerita n bagi tips nie berdasarkan pengalaman aq jew...nak ikot or try sila la skroll kat bawah....bukan atas taw..!

sebelom 2 aq nak juga cerita pengalaman aq dulu...haha lantak an juling2 mata korang dulu baru bleh dapat tips2 kurus taw...

hokey 2 pic aq masa tahun lepas...hujung2 tahun macam 2..masa sem 2..berat aq still dalam 80++kg ag..caya x???ha sila la percaya..masa nie memang aq makan xda la banyak tapi aq suka makan benda2 yang merapu...keropok...meggi...air gas...air manis...kfc...mcd..segala benda yang segera macam yang korang dok makan 2...yela an femes la konon kalau dapat masok kfc n g makan sana..siap amik2 pic pas2 upload dalam fb pew semua...

wakaka aq pown xterkecuali sebab aq pown sama juga...huhu...tapi cuba korang tengok pic nie plak ada korang percaya x??
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.




yup cer tengok......ha 2 adalah pic terbaru aq...nak taq macam mana aq dapat buat sampai macam 2??cara2nya adalah.......................................






TIPS UNTUK KURUS
  1. tinggalkan tabiat minum air bekarbonat...aka air gas uh...pehhh...itu la penyumbang banyak kepada lelemak korang 2....
  2. minum banyak air masak...kalau boleh setiap masa ada jew botol air disisi...korang pown bleh maintan cun2 macam 2 sebab bagus minum air masak banyak..cuaca pown panas sejuk skunk nie...badan korang kejap panas kejap sejuk....so bila minum air masak banyak insyaallah air dalam badan 2 boleh stabilkan diri korang ngan cuaca skunk..
  3. seimbangkan makanan korang..yang nie la penting...xpayah dok makan ubat2 semua 2....korang jaga jew apa yang korang makan..dalam 1 hidangan 2 at least ada juga serat..jangan nasi tinggi mengunung pas 2 lauk bertimbun2 tapi sayur??buah buahan hareemmmm xnampak...2 xseimbang 2...
  4. masa makan 2 seeloknya kunyah sampai makanan 2 hancur..jangan masok jew glup glup bruuuukkkk...ewww jangan lorh....sebab apa aq kunyah lama2??sebab nikmat dia pehh jangan tanya la..kalau orang 2 pandai menilai makanan n pandai hargai 1 makanan 2..dia xkan makan gelojoh taw..bila dah hancur 2 kita x seksa perot kita untuk keluarkan asid yang banyak untuk hancurkan makanan..dah 2 plak nikmat kesedapan makan juga boleh kita rasa juga...double nikmat taw...
  5. pas 2 jangan lupa bersenaman...ha nie pown penting..kalau setakat diet jew xda gunanya...bentuk badan pown xda la nak nampak kurus sangat..kalau macam aq aq lebih suka menari...menari pown boleh kuruskan badan taw...aq pilih belly dance...sambil2 sapa2 yang dah kahwin bleh la menari untuk sang suami skali..mesti dia bertambah2 sayang..yang belom kahwin 2 sabo2 la ye..kita jaga badan dulu ok...
  6. kurangkan makan makan manis...no added sugar..please la..xmati pown korang kalau kurang makan gula...jangan ikot nafsu sangat..baik banyakkan makan buah buahan..gula yang dalam buah buah juga lebih nuetral n bagus untuk badan..sekurang kurangnya korang boleh gantikan glukosa dalam badan korang 2...
  7. jangan bila dah kurus kita lupa diri pas 2 pergi melahap dengan bangganya...itu bukan bangga tapi banggang...
  8. cuba stabilkan berat badan korang dengan ketinggi..helo kalau dah kurus n BMI korang dah sedang elok jangan la nak p kecikkan lagi..just maintain jew....ag pown kalau BMI kita dah stabil..nak turunkan berat badan pown badan kita macam nak xnak jew...lemak pown penting juga dalam badan..
  9. jangan lupa tawakal dengan usaha kita..

ha 2 antara benda yang aq jaga selama nie...ag 1 tanpa tekad kita xboleh buat semua nie taw..aq pown dulu tekad nak kurus sebab aq dengki kawan aq senang jew cari baju seluar...haha

so selamat mencuba..next entry aq cerita macam mana nak kecikkan perot ect....hokey..tunggu taw..lau aq lupa remind aq hokey..^_^





7 celoteh anda:

JIJI YU said...

akak comey..nak saimmm

Maisara Aina said...

kurusnya! (:

aanie said...

wah, bagus2...camne lak cara makan?? bape kali sehari..mkn apa setiap kali meal...share la..akak nak try diet blk ni...huhu...
nanti jgn lupa share tips perut tu ye...

B33HA said...

huwa...kurus2..beeha kalau diet yang makin mengecil saiz pinggang je.. yg ke bwh mmg xturun..

gadis kepastian said...

next entry gk cerita sal bahagian lain...

memang lau kita diet y kecil perot kita jew y kecik...

tapi kecik pown xbanyak sgt...

siti suzana ayob said...

syawalriah.....tahniah.....sukenyew.....

gadis kepastian said...

huhu makasih zana...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pencarian kowg